Haber Detayı
Sevgililer Günü’ne ‘Yeni trendlerle’ hazırlık
HABER TARİHİ: 05 Ocak 2022 | 609 Kişi okuduSevgililer Günü’ne ‘trendlerle’ hazırlık
Pandemi nedeniyle aylardır iş yapamayan çiçekçiler 14 Şubat için hazırlanıyor. Çiçekçiler Odası Başkanı Kış, online rekabete göre organizasyon yaptıklarını söylüyor..
Salgının en çok vurduğu sektörlerden biri olan çiçekçilerin satışları son bir senede yüzde 50’den fazla azaldı. Salgın döneminde, yüz güldüren satışları ancak özel günlerde yaptıklarını ifade eden İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, “Sevgililer Günü elbette sektöre can suyu olacak. Fakat yeni bir çağdayız. Online satış ve yeni trendleri takip ederek hazırlıklarımızı yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.
‘CAN SUYU OLACAK’
Uzun zamandır alınan önlemler kapsamında işlerinin kötüye gittiğini dile getiren İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, “İçişleri Bakanlığı’nın en son yayınladığı genelgeye göre, Cuma günü saat gece on iki, Cumartesi ve Pazar günleri sabah on ile akşam beşe kadar evlere servis imkanımız doğdu. Bu bizler için çok güzel bir karardı. Bizim beklentimiz yüksek. Pandemide kaynaklanan sıkıntılardan sektör kan ağlıyor, 14 Şubat bizler için bir can suyu olacak. Hiç olmazsa insanlar evine biraz daha gelir getirebilir umudumuz var. Tüm çiçekçiler bugüne hazırlık yapıyor” dedi.
‘KARIMIZ DÜŞÜK’
Fiyatlarda ufak tefek artışların olacağını dile getiren Kış, “Bizim toplumumuzda en son gün bir şeyi almak var. Bir anda siparişler yoğunlaşıyor ve yetiştirilmiyor. Türkiye genelinde de durum aynı. Çiçek siparişi verme niyetindeyseniz birkaç gün öncesinden vermelisiniz. Bu iş kolay değil. Ciddi sıkıntılar yaratıyor. Karşıyaka, Selçuk, Gaziemir… Elimizden geldiğince yardımcı olmak istiyoruz. Fiyatlar da ise ‘Sevgililer Günü’nde yüzde 50’lik fiyat artışı yaşanabilir. Şu an İzmir’de tek bir yerli gül 10 liraya satılıyor. Kalitesine ve boyutuna göre bu fiyatlar 15-20 liraya kadar çıkabilir. Çiçekçilerin karı yine de düşük…” ifadelerini kullandı.
‘ONLİNE REKABET’
Asıl rekabetin online satış yapan büyük firmalarla yaşandığını belirten Kış, “Büyük firmalar ile başa çıkamıyoruz. Çiçekçilerimizin bazıları bu firmalara çalışıyor. İnsanlar çaresiz, iş yok iki üç sipariş geliyor diyorlar. Uzun vadede kar olmuyor hâlbuki. Online çiçek firmaları bizler için olumsuz etki yaratıyor. Çağımızda e ticaretin önemini bizde anladık. Meslektaşlarımız geride kaldı bu konuda. Dünya değişiyor. Her şey internetten alınıp satılıyor. Eski düzende kalanlar maalesef sıkıntı çekmeye mecbur kalıyorlar. Fiyat politikaları yanlış, şikayet var sayfalarında yapılan şikayetlere bakın… Bu reklamın gücüdür. Nereye bakarsan bak, bu reklam algısı ile rekabet çok zor. Ben 200 lira reklam bütçesi ayırıyorum, firma ayırıyor 20 bin lira. Bizim yerel sitelerimiz, büyük online firmalarla mücadele edemiyor. Yinede elimizden geleni yapıyoruz. Artık tasarım ve renkler değişiyor. Yeni trendleri takip ediyoruz. Öyle buket ve aranjmanlar var ki eskide kalanlar maalesef satış yapamıyor. Biz, çağa ayak uydurmaya çalışıyoruz. Ambalaj teknikleri, modelleri, buket modelleri, kutuda çiçek modelleri var… Uçsuz bucaksız tasarımlar var. Bizlerde ‘trendleri’ takip ederek, ilerliyoruz. Bu şekilde hazırlanıyoruz” diye konuştu.